Chefens roll i en lyckad jobbcomeback

Som chef eller ledare vill du självklart att dina medarbetare ska komma tillbaka från semestern lika peppade som du själv på att börja jobba igen. Ami Hemviken, som föreläser bland annat inom ledarskap, ger sina bästa tips på hur du underlättar comebacken och omställningen för alla.

Förberedelser nyckeln till kontroll

Förbered dina anställda på vad som komma skall efter semestern, höstens schema och utmaningar. Med koll på läget och en känsla av att alla behövs skapar du en trygghet som kan göra det lättare att komma tillbaka, enligt Ami Hemviken.

  • Det är oftast känslan av att du inte har kontroll som är läskig. Vet du inte vad planen är så är det svårt att förbereda sig mentalt. Förbered också för kick-offen, skapa pepp för att det ska bli en rolig tillställning när ni kommer tillbaka.

Få medarbetarna att växa

Ami Hemviken säger att tillit och äkta, mänskliga, relationer är det viktigaste för utveckling och förändring, grundstenar för att växa som företag. Det handlar om att skapa förutsättningar för de anställda att våga vara kreativa och prova nya saker på jobbet.

  • Du måste som ledare få andra att komma på idéerna, det går inte att komma på allt själv. Då måste du som ledare skapa en kultur av tillit och mänskliga relationer. När du känner tillit vågar du testa nya beteenden och du blir mer empatisk. Då förstår du dina kunder och arbetsrelationer bättre. Sen ska man jobba med de som vill och kan. Du ska inte dra tillbaka folk som inte vill komma tillbaka efter semestern.

Att ha kul är en positiv spiral

Det är viktigt att man har kul på jobbet för att skapa en arbetsplats som folk vill komma tillbaka till. Har du kul på jobbet är det lättare att vara dig själv och då trivs man bättre.

  • Medarbetare som har kul är engagerade medarbetare. Om du lägger 100,000 timmar på din arbetsplats under livet så är det klart att det är viktigt att det är kul. Sjukskrivningstider och arbetsrelaterade misstag minskar också av att du har roligt på jobbet. Det är viktigt att du inte skiljer för mycket på privatliv och jobbliv. Du har ett liv och det viktigaste är att du är mänsklig och dig själv, vare sig du råkar vara på jobbet, eller hemma. Då blir det lättare att trivas och viljan att komma tillbaka efter semestern ökar.

Låt alla kunna påverka

På mindre arbetsplatser kan rollbeskrivningen ibland vara lite otydlig. Det kan vara svårt att säga vem som har ansvar för personalfrågor. Ami Hemviken tycker att det är chefens ansvar att se till att personalen mår bra och känner att de kan påverka.

  • Känslan av autonomi är väldigt viktig, det vill säga att man kan påverka sitt arbete. Jag kan se att ju närmare kärnan och engagemangsfrågorna du är, desto bättre mår du på din arbetsplats. I det fallet kan ni tjäna på att vara små och då ligger ansvaret för att skapa engagemang hos cheferna.

AMI HEMVIKENS BÄSTA TIPS TILL CHEFER FÖR ATT MEDARBETARNA SKA MÅ BRA

  • Agera och var mänsklig. Skapa riktiga relationer. Det kommer färga av sig på kulturen och då skapas det tillit, kreativitet och empati.
  • Jobba jättetydligt med verksamhetens mål. Tydlighet handlar om att få ner målen till aktivitet och handling.
  • Se till att både kollektivt och individuellt kunna svara på frågan “Varför gör vi det vi gör?”. Just meningsskapande är än viktigare i den yngre generationen. De måste känna att det finns ett tydligt syfte med arbetet de utför.

Le! Det är inte tanken som räknas

Ami Hemviken, beteendevetare och föreläsare, blev utsedd till Årets Talare 2017. Hon brinner för att bidra till äkta möten mellan människor. Le! Det är inte tanken som räknas handlar om hur du med större medvetenhet och små förändringar av ditt sätt att agera kan få roligare på jobbet, samtidigt som du bidrar till en mer kreativ och framgångsrik arbetsplats.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.