En arbetsplats redo för katastrof

När olyckan sker är det viktigt att alla på arbetsplatsen kan agera, och det fort. Att kunna första hjälpen kan vara skillnaden mellan liv och död. I veckans intervju får du träffa Klas Gunnarsson från Röda Korset.

När det oväntade händer måste alla vara redo för att hjälpa till. Därför är det viktigt att man också vet vad man ska göra.

  • Vad som helst kan hända på en arbetsplats – någon kan sätta i halsen eller ramla ihop medvetslös. Det är jätteviktigt att så många som möjligt vet vad de ska göra då. Det handlar om att göra något direkt, säger Klas Gunnarsson, pedagogisk rådgivare på Röda Korset.

Röda Korset grundades för att hjälpa sårade i strid, oavsett vilken sida av striden man tillhörde eller vilken typ av skada man drabbats av. Detta genomsyrar fortfarande organisationens kultur enligt Klas.

  • Det handlar om att lindra och förhindra mänskligt lidande. Ingen ska lämnas ensam i en katastrof. Därför vill jag slå ett slag för att utbilda sig i första hjälpen och inte bara hjärt-lungräddning. I första hjälpen ingår det hjälp för hur man hanterar psykiska reaktioner efter att det oväntade har hänt, säger Klas Gunnarsson.

Klas påpekar att det är normalt att reagera psykiskt på att något onormalt har hänt och att det då är viktigt att folk på plats vet hur de ska kunna hjälpa.

  • Det kan vara att man har sett eller upplevt något jobbigt och bara behöver medmänskligt stöd, säger han.

Rätt utrustning är viktig men inte avgörande

När det oväntade inträffar är det viktigt att man har rätt utrustning på arbetsplatsen. Det finns olika sorters förbandsväskor men Klas Gunnarsson understryker att det viktigaste är att göra något fort och att veta hur man ska göra.

  • Det beror lite på vad man har för skaderisker på arbetsplatsen. Till exempel är det naturligtvis viktigt att man har ögonskölj om man jobbar med farliga vätskor. Man ska alltid ha en förbandsväska på plats, påpekar Klas. Men många gånger kan man ta hand om skador med grejer som finns på kontoret. En skjorta funkar utmärkt för att stoppa blödningar, bara man vet hur man ska göra, säger han.

Varje arbetsplats bör satsa på en första hjälpenutbildning

Det finns ett par olika organisationer som utbildar i första hjälpen, något Klas tycker att alla arbetsplatser bör se till att ha gjort.

  • Jag tycker absolut att alla på företaget ska vara utbildade, och att man återupprepar utbildningen, för man glömmer ju, säger Klas. Därför är det bra att någon på arbetsplatsen gått en kurs och certifierat sig som utbildare. Sen tycker jag att alla på företaget ska få en utbildning en gång om året, avslutar han.

Kontakta certifierade utbildare

En certifierad utbildare kan komma och ge en grundläggande kurs i första hjälpen och hjärt- lungräddning på arbetsplatsen. Klas rekommenderar också att någon på arbetsplatsen skaffar en certifiering genom att gå en kurs hos Röda Korset.

På Röda Korsets hemsida hittar du kontaktuppgifter till utbildare i din region och om du är intresserad av att bli certifierad instruktör så hittar du även information om det på hemsidan.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.