Motion för minskad smärta och förbättrad funktion

Artros är en växande folksjukdom som drabbar leder - vanligast är knän och höfter. Artros innebär en nedbrytning av brosket i leden. Smärta och funktion kan förbättras av träning. Sjukgymnasterna Amanda och Frida beskriver hur du känner igen symtomen och får träningen att fungera.

Vad är artros?

I de flesta fall debuterar artrosen smygandes, men ibland kan besvären komma ganska plötsligt. Du behöver sällan röntga din led för att få diagnosen, utan det räcker oftast med att du beskriver din sjukdomshistoria, dina symptom samt riskfaktorer såsom övervikt, muskelsvaghet eller högt belastande arbeten. Finns artros i släkten är risken också större att själv drabbas. Det är vanligt att en fysioterapeut ställer diagnosen.

I våra leder, till exempel knä- och höft, är ledytorna täckta med ledbrosk. Brosket har en stötdämpande funktion, samt fördelar belastningen jämnt i leden. Dessutom har det lågt glidmotstånd vilket underlättar din rörlighet. Vid artros förändras brosket och blir av sämre kvalité. Det kan minska i höjd, bli gropigt och ibland försvinna helt. Vid till exempel knäartros kan detta leda till att det gör ont då du går, du kan känna dig stel, knäet kan knaka och knäppa då du reser dig och ibland kan det bli svullet. Ibland kan det också göra ont när du sitter stilla eller när du försöker sova. Har det gått en längre tid kan leden drabbas av felställningar. Du har kanske hört talas om flera som opererats för sin artros, men faktum är att det endast är ett fåtal av alla som drabbas behöver operation. De flesta kan hantera sin artros med hjälp av träning och ökad kunskap.

Träning lindrar

Brosket får näring av ledvätskan som finns i leden. Näringsupptaget sker vid belastning, tex vid promenader, vilket förhindrar att brosket blir skadat! Därför är det viktigt att kontinuerligt röra på sig, även om det ibland kan göra ont.

Artros innebär inte bara att ledbrosket blir försämrat, även omkringliggande muskulatur kan bli svagare. Det är därför viktigt att träna benmuskulaturen, detta gäller både i förebyggande och i rehabiliterande syfte. Starka benmuskler behövs för att kompensera för det försämrade brosket i leden. Som med all träning kan man göra detta både enkelt och avancerat.

TRÄNINGSREKOMMENDATION VID LINDRIG ARTROS FRÅN AMANDA OCH FRIDA:

Promenera eller cykla minst 30 min/dag.

Individanpassad styrketräning 2-3 ggr/vecka.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.