Vad händer vid långvarig smärta?

En akut smärta, till följd av en skada, har en skyddande funktion. Detta har vi alla råkat ut för. Runt hälften av alla i Sverige har dessutom långvariga smärttillstånd från någon del i kroppen. Här förklarar fysioterapeuterna Amanda och Frida hur det kommer sig och vad kan man göra åt det.

Om du råkar skära dig när du skalar potatis får du en akut smärtreaktion till följd av den vävnadsskada som skett. Retningen som blir av vävnadsskadan skickas från nervändarna via ryggmärgen upp till hjärnan. Retningen måste dock vara över en viss nivå för att komma förbi ryggmärgen. Man kan likna detta vid en vägkorsning, där det på ryggmärgsnivå kan bli rött ljus. Då går retningen inte vidare upp till hjärnan för att bli registrerad som smärta. Är det en större retning blir det grönt ljus, och då får vi ont!

Så här fungerar vanligtvis akut smärta, men ibland kan detta system bli stört. Vid upprepade retningar kan det leda till en förstärkning av signalerna från ryggmärgen till hjärnan. Det kan i sin tur leda till ökad smärtkänslighet, och att smärtan kan bli mer utbredd. Har du exempelvis haft ont i axeln en längre tid kan smärtan sprida sig ner i armen, på grund av att smärtsystemet har blivit stört.

Vad gör vi åt smärtan?

När en smärta har utvecklats till en långvarig smärta, i låt säga ryggen, förändras troligtvis ditt rörelsemönster och fysiska aktivitetsnivå. Du börjar undvika att göra sådant som kan göra ont, som till exempel att ta i, få upp pulsen och använda kroppen. Du blir stelare och aktivitetsnivån sjunker. Här är det viktigt att tänka om.

Vid långvarig smärta rekommenderas individanpassad fysisk aktivitet såsom styrketräning, konditionsträning och bassängträning som behandling, då det ger en ökad blodcirkulation, minskar stelhet samt ger en utsöndring av endorfiner. Endorfiner kallas ibland för vårt kroppsegna morfin, och är kopplat till vårt belöningssystem. När musklerna i kroppen aktiveras så frisätts endorfiner som i sin tur leder till att ämnet dopamin ökar i hjärnans belöningscentrum – och du upplever välbehag.

Förutom välbehagskänslan som infinner sig förebyggs också en mängd andra sjukdomar genom att vara aktiv. Att vara aktiv 30–60 minuter dagligen anses räcka för att få en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det du!

ENDORFIN-TIPS

  • Ta en rask promenad
  • Jogga på stället
  • Spring uppför trapporna
  • Lek med barnen istället för att sitta bredvid

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.