Beroende av mobilen? – Gör testet på Skärmhjälpen.se!

Länsförsäkringar i Göteborgs och Bohuslän har tagit initiativ till en webbplats med vägledning och verktyg för familjer som vill få en bättre digital hälsa. På sajten finns ett test för att analysera beteenden, eventuella beroenden och möjligheter att skräddarsy individuella kurser för dig och din familj. Här berättar kommunikationschefen Lisa Höglund om projektet.

Hur jobbar ni med det ni kallar social hållbarhet?

  • Vi har jobbat med hållbarhet länge i företaget och började kommunicera kring vad vi kallar social hållbarhet redan 2015. Vi fokuserar arbetet på barn och ungdomar, att man ska må bra, inte hamna i utanförskap och att fler ska gå ut nionde klass med godkända betyg. Det är vårt långsiktiga mål med de insatser som vi gör. Det finns en rad frågor som påverkar barnen på ett negativt sätt och vi har möjlighet att bidra till en förändring.

Varför har ni tagit fram Skärmhjälpen?

  • Digitala skärmar är en av orsakerna till att många hamnar i psykisk ohälsa. Därför vill vi arbeta med att väcka uppmärksamhet kring frågan och bidra med verktyg som med relativt enkla medel kan förändra ett beteende.

Vi arbetar mot kommuner och skolor för att sprida material som lärarna kan använda i klassrummen, för att fler ska få förutsättningar för en bra framtid. Ofta är det inte självklart att det finns andra aktörer på plats som kan stötta.

Hur fungerar Skärmhjälpen?

  • På Skärmhjälpen.se finns verktyg och en utbildningsplan som kan skräddarsys just för dig och din familj. Efter att ha gjort ett test i mobilen eller datorn, får du utifrån dina svar individuella råd och tips på hur du kan förändra ditt digitala beteende och få lite mer balans i livet.

Här kan du komma direkt till testet.

  • När vi jobbar med kommuner och skolor och då tillhandahåller verktyg som de kan jobba med, upplever vi det som något eftertraktat både bland lärare och inte minst kuratorer, vilka ser de här problemen på ett sätt som kanske inte skolledningen gör. Man använder materialet i klassrummet som diskussionsunderlag och förhoppningsvis får man sig en tankeställare.

Man ska vara medveten om vad det är man gör och hur mycket tid man spenderar på digitala skärmar. De flesta är inte medvetna om hur mycket tid de lägger ner på mobilen, datorn och TV-tittandet.

Är det bara barnen och ungdomarna som behöver kolla in Skärmhjälpen?

  • Det är många vuxna som kanske är mer beroende av mobilen än vad de själva tror, det kan vara så att det är föräldrarna som i första hand ska göra testet och sedan tipsa sina barn. Man kan även göra testet tillsammans och sedan ta fram en plan för när man ska och inte ska använda mobilen, kanske stänga av den en timme före läggning till exempel.
  • Vi satsar på detta arbete för att vi vill få till en förändring på lång sikt där alla våra barn, ungdomar och familjer ska må bra. Skärmhjälpen är inte ”bara” en kampanj utan ett verktyg som gör skillnad.

Om Skärmhjälpen

För att på 90 sekunder få en bra förståelse för vad Skärmhjälpen är kan du se videon Skärmhjälpen – testa ditt skärmberoende.

Skärmhjälpen.se – är ett initiativ av Länsförsäkringar för att hjälpa vuxna och barn till mer välbefinnande i en digitaliserad vardag. Med Skärmhjälpen vill vi ge inte bara våra försäkringstagare utan även den breda allmänheten ett verktyg vi för en bättre hälsa.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.